לחצו כאן למעבר לכתבה
לחצו כאן למעבר לכתבה
מאת: שרון קדמי, TheMarker.com
מחיר ליטר בנזין 95 אוקטן יעלה הלילה מחצות ל-5.63 שקלים. מחירו של ליטר בנזין 96 אוקטן יעלה ל-5.67 שקלים.
החל מהלילה בחצות יתייקרו מחירי הדלק בשיעור חד של כ-8%, בעקבות עליית מחירי הנפט בעולם. מחיר ליטר בנזין 95 אוקטן יעלה הלילה מחצות 5.52 שקלים בשירות עצמי ובתחנות בשירות מלא יעמוד המחיר על 5.63 שקלים לליטר. מחירו של ליטר בנזין 96 אוקטן יעלה החל מהלילה בחצות 5.56 שקלים בשירות עצמי ו-5.67 שקלים לליטר בשירות מלא.
העלייה במחיר מוצרי הדלק באה אחרי הורדה של 5% בחודש שעבר. השבוע חצה מחיר חבית נפט את רף 60 הדולרים ורשם שיא חדש. על פי נתוני משרד האנרגיה האמריקני, מלאי הנפט הגולמי בארה"ב גדל בשבוע שעבר ב-1.1 מיליון חביות לרמה של 328.5 מיליון חביות, בניגוד לתחזיות האנליסטים. עקב כך ירדו מחירי הנפט לאחר שרשמו בתחילת השבוע שיא של 60.95 דולר לחבית
מאת: רועי צוקרמן
תחת שם המותג "אוטוגז", פותחת אמישראגז תחנה שנייה המציעה תדלוק בגז למכוניות, ומבטיחה כ-25 תחנות עד סוף שנת 2006.
בשורה לרוכשי מכוניות מונעות בגז: תחנת תדלוק ברשת חדשה שמקימה אמישראגז, נפתחה לאחרונה באשדוד. זוהי תחנה שנייה ברשת תחנות תדלוק בגז שמקימה בימים אלה החברה, ושתכלול בעוד כחודש תחנה דומה גם בירושלים (ברחוב המוסכים). כיום מפעילה אמישראגז תחנת תדלוק בגז ברחוב פלד בחולון.
התחנה החדשה, שממוקמת בסמוך לנמל אשדוד, הינה חלק מרשת תחנות בשם "אוטוגז", שצפויה להתרחב כבר בעתיד הקרוב. לדברי אמישראגז, מספר תחנות נוספות יוקמו עוד השנה, כאשר עד תום שנת 2006 צפויות להיות כ-25 תחנות בפריסה ארצית. עם זאת, בשלב זה לא פורסמו מקומות מדוייקים בהם ייבנו התחנות.
מיעוט תחנות הדלק שמאפשרות תדלוק בגז (גפ"מ - גז פחמני מעובה, LPG), היא אחת הסיבות העיקריות שמונעות מפלח שוק הגז להתפתח בישראל. זאת, למרות התועלת הברורה של מכוניות אלה הן לאיכות הסביבה - והן בעלות התדלוק הנמוכה יותר. ולמרות שההערכות מדברות על כ-2,000 כלי רכב בלבד שנעים בארץ באמצעות גפ"מ, הרי שמספר התחנות בארץ פשוט איננו מספיק.
לדברי מיכאל פרדיס, מהנהלת אמישראגז, על מדינת ישראל להעניק לרוכשי מכוניות מונעות בגז הטבות שונות, שיהוו תמריץ לטובת כלי הרכב הללו. פרדיס צופה כי פלח השוק הזה יצמח בשנים הקרובות, ויש לשער כי הוספת תחנות תדלוק תסייע לכך באופן משמעותי.
מאת: מערכת וואלה
חדשות HOT של ערוץ 3: משרד התחבורה השלים התקנות להסבת רכבים למונעים ע"י גז. היתרונות: הגז בטוח חסכוני ונקי הרבה יותר.
בחודשים האחרונים הושלמו במשרד התחבורה תקנות המסדירות הסבה של כלי רכב בארץ למכוניות המונעות בעזרת גז. בכך מיישרת ישראל קו עם מדינות אירופה על כבישיהן נעות כ-5 מיליון מכוניות הפועלות על גז ב-12 השנים האחרונים.
אחת מהחברות המפעילות את שירות ההסבה בישראל היא חברת "j-gas" החיפאית. על-פי חדשות HOT חיפה במשך שלוש שנים חקרו מנהלי החברה את השוק האירופי ולמדו את הנושא. לפני שנה החליטו להקים בתמיכת משרדי התחבורה התשתיות ואיכות הסביבה תחנות גז בארץ. בסך-הכל פועלות בארץ 6 תחנות בהן ניתן למלא גז ברכב וגם להפוך את הרכב לכזה שמופעל על-ידי גז.
"על-פי התקנות רק רכבים מדגמי 95 ומעלה יכולים לעבור את ההסבה", מסביר סער בזק מנכ"ל חברת גיי-גז. בתהליך ההרכבה, הנעשה בתחנות השונות מתחבר מיכל המכיל גז פחמני מעובה (גפ"מ) בצנרת לבית המנוע בו מותקנים מרכיבים ההופכים את הגז מנוזל לאדים. חיבור בין המערכת לאוויר שנכנס למנוע יוצר את תהליך ההנעה. האדם הנוהג ברכב יוכל להחליט אם הוא רוצה שרכבו יעבוד על גז או בנזין בעזרת תא פיקוד שמותקן בסמוך להגה. כך ניתן לנהוג למשל חצי דרך על הגז וחציה באופן המסורתי בעזרת בנזין.
זיהום האוויר פוחת ב-90%
לדברי בזק זיהום אוויר הנוצר על-ידי כלי הרכב המונע בגז פוחת ב-90%. יתרון ניכר אחר הוא החיסכון: ליטר גז עולה 2.5 שקל - כ-50% פחות מליטר בנזין. כמו כן שומר הגז על המנוע לאורך זמן על-ידי כך שלא נוצרת זפת על חלקיו. מחיר התקנת ערכת הגז - 6300 שקלים לפני מע"מ.
על-פי התקנים חייבות המערכות לעמוד בתקני "יורו 4" ו"איזו 9002" הנהוגים באירופה אשר קובעים מה טיבו של כל חלק וחלק. עובדה זו אומר בזק הופכת רכב שנוסע בגז לבטוח יותר מאשר זה המונע על-ידי דלק. מה גם הוא מוסיף שמחקרים אירופיים הצביעו על בטיחותו של רכב הגז.
כעת לאחר שהתגברו בעלי חזון מכוניות הגז על הביורוקרטיה המסואבת של משרדי המשלה שחששו מהפטנט החדש הם מקווים לפתוח בעתיד הקרוב 11 תחנות גז נוספות ביניהן אחת שתיפתח בעוד חודשיים בכרמיאל. המטרה היא להגיע לפחות למצב הקיים באיטליה בה 22% מכלי הרכב מונעים בעזרת הגפ"מ.
פורסם באתר YNET (17/03/2005
מאת: בני ברק
בדיקת "ידיעות אחרונות" מגלה שבהשוואה בין מנועי בנזין, דיזל, היברידי (בנזין וחשמל) וגז, המכונית ההיברידית היא היקרה ביותר לאחזקה.
החלטתם לרכוש רכב חדש, בחרתם את הדגם והצבע, עכשיו מגיע שלב החישובים, כמה עולה הרכב וכמה, בעיקר, יעלה לכם להחזיק אותו מדי חודש. משה וסמדר קצין מחברת "חשב", הישוו עבור "ידיעות אחרונות", עלות של ארבעה כלי רכב משפחתיים בעלי סוגי מנוע שונים. למרות הסיסמאות, לפיהן רכב היברידי (רכב שמשלב מנוע בנזין עם מנוע חשמלי שמטרתו לצמצם שימוש בבנזין ולזהם פחות את הסביבה) או רכב דיזל, זולים יותר, מהבדיקה עולה דווקא תמונה הפוכה.
המסקנה החד משמעית היא כי מכונית המונעת בגז היא הזולה ביותר לאחזקה. המכונית ההיברידית, דווקא היקרה ביותר. נכון להיום, קיים בארץ מספר מועט של מכוניות מונעות בגז (בין עשרות למאות) בעיקר בשל חוסר כדאיות הקמת תחנות תידלוק בגז. בעיקרון, ניתן להתאים כל הרכב לשימוש בגז.
איך מחשבים עלות אחזקה?
הבדיקה של חשב נערכה כאמור בארבע מכוניות משפחתיות אוטומטיות: סובארו אימפרזה מונעת בנזין עם מנוע 1.6 ליטר, שמחירה 122,900 שקל. טויוטה פריוס (היברידית) מנוע 1.5 ליטר, שמחירה 180 אלף שקל. רנו מגאן (דיזל) מנוע 1.5 ליטר, שמחירה 142 אלף שקל, וסובארו אימפרזה (משולב בנזין+גז) מנוע 1.6 ליטר, שמחירה כ-134,750 שקל. התחשיב מתייחס למכונית הנוסעת בממוצע 17 אלף ק"מ בשנה, שזהו הקילומטרז´ הממוצע לרכב משפחתי. ממצאי הבדיקה מתייחסים לעלות האחזקה השנתית של מכונית, שנרכשה כחדשה ומוחזקת על ידי בעליה במשך חמש שנים. עלות האחזקה מתבססת על כמה רכיבים מרכזיים, ביניהם: סכום הרכישה המקורי, מחיר הרישוי השנתי, הטיפולים השנתיים וכמובן, צריכת הדלק.
עלות האחזקה השנתית של המכונית ההיברידית: 38,856 שקל. העלות החודשית: 3,238 שקל. האחזקה של האימפרזה המונעת בגז היא הזולה ביותר: 32,325 שקל, שהם 2,694 שקל בחודש. אחזקת סובארו בנזין מגיעה ל-33,161 שקל לשנה או 2,763 שקל לחודש. רנו מגאן דיזל תעלה 37,023 שקל לשנה, או 3,085 שקל לחודש.
המקור לפערים האלה נעוץ גם בהפרשים שבין מחירי הרכישה של המכוניות. עלות הרכישה באה לידי ביטוי בסעיף הנקרא "החזר ההון", כלומר מדובר בריבית ובירידת הערך שאנו משלמים על הסכום המושקע ברכישת המכונית. במכונית ההיברידית, החזר ההון הוא הגבוה ביותר, משום שכדי לרכוש אותה צריך להיפרד מ-180 אלף שקל, בעוד שכדי לרכוש סובארו רגילה (מונעת בבנזין) צריך להיפרד מ-123 אלף שקל בלבד. לפער הזה יש מחיר: החזר ההון של ההיברידית מגיע ל-20,317 שקל לשנה לעומת 13,409 שקל לשנה במכונית המונעת על-ידי בנזין, שהיא הזולה ביותר.
הבדלים במחיר הרישוי?
גם מחיר הרישוי השנתי משתנה בין המכוניות: לרכבי דיזל יש תוספת "קנס" של 2,323 שקל מעבר לאגרה הרגילה, ובסך הכל מגיע מחיר הרישוי השנתי ברכב כזה ל-3,718 שקל. מחיר הטיפולים והתיקונים ברכבי דיזל גבוה יותר מאשר ברכבי בנזין, וגם לכך יש השפעה על עלות האחזקה. המשתנה הנוסף, שאליו נוטים לייחס את עיקר החשיבות: צריכת הדלק. כאן רכב הבנזין מפסיד בתחרות. ככל שהקילומטרז´ גדול יותר, כך גדל היתרון של חלופות הבנזין.
בסובארו בנזין צריכת הדלק עומדת על 7,735 שקל לשנה. בפריוס: 4,862 שקל. ברנו דיזל 3,621 שקל, ובסובארו גז: 4,276 שקל.
המסקנה: אם אינכם עושים קילומטרז´ גבוה במיוחד, אל תמהרו להסתער על רכבים שהם רק חסכוניים בצריכת הדלק שלהם. בידקו היטב גם את הרכיבים האחרים של המשוואה.
|